Liefdestaal:
lichamelijke aanraking

Lichamelijke aanraking is een manier om liefde te uiten. Zonder lichamelijk contact ervaren mensen met deze liefdestaal weinig liefde. 

Je herkent mensen die deze liefdestaal hebben door dat ze je bijvoorbeeld een knuffel geven als ze je zien.

De kracht van lichamelijke aanraking 

Lichamelijke aanraking is een krachtige liefdestaal. Je kunt deze liefdestaal op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld: 

  • Een schouderklopje
  • Een kus als je je vriend/vriendin weer ziet
  • Een stevige omhelzing als je broer/zus het even zwaar heeft
  • Een rugmassage

en Lichamelijke aanraking kan een relatie maken of breken, want je kunt je partner ook pijn doen met een lichamelijke aanraking.

Overal op het lichaam zitten voelorganen, dus het aanraken van je partner kan op vrijwel elke plaats een uiting van liefde (of boosheid) zijn.

Gepast en ongepast

De singles in deze tijd hebben het best lastig. We leven in een door seks geobsedeerde maatschappij. Dit verwoest de werkelijke vrijheid van gewone liefde. Vooral als een man een vrouw aanraakt wordt dit als niet normaal gezien – #MeToo). Mensen die de liefdestaal lichamelijke aanraking hebben het hierdoor zwaar.

Tip hierbij:

Vraag simpelweg aan je vriend/vriendin of zij er moeite mee heeft als je haar aanraakt.

Als het er echt toe doet

Lichamelijke aanraking drukt liefde uit op een krachtige manier. Een innige omhelzing geeft een gevoel van geborgenheid. Soms zit je in een dal, gebeuren er allerlei nare dingen en is het moeilijk om lichtpuntjes te zien. Maar wat er ook gebeurt, zolang we liefde ervaren, kunnen we elke crisissituatie overwinnen. 

Het belangrijkste wat je voor de mensen om je heen kunt doen in een crisissituatie is van hem of haar houden. Omarm je vriend/vriendin wanneer hij/zij huilt. Het gaat niet om wat je zegt, maar om het gevoel dat jij geeft door jouw aanraking.

 

 

 

 

 

Voorbeelden voor meer lichamelijke aanraking

Verbeter het contact met je ouders
Omhels iedere keer dat je je ouders ontmoet en weer weg gaat.

Niet elk moment is geschikt
De geschikte tijd om iemand aan te raken, wordt grotendeels bepaald door de stemming en de wensen van de anders. Een alleenstaande moeder zei eens ‘Ik kan zien of mijn zoon openstaat voor aanraking aan de manier waarop hij de deur dichtdoet wanneer hij thuiskomt’.

Probeer dus goed op iemands lichaamstaal te letten.

De juiste omgeving
Een tien jarige jongen keek na elke voetbal wedstrijd uit naar de knuffel van zijn moeder. Hij rende dan naar haar toe en wachtte op haar positieve woorden en een bevestigende aanraking. Toen de jongen ouder werd vonden teamleden dit maar vreemd. Hij had nog steeds de behoefte aan een knuffel maar dan wel buiten het zicht van zijn teamleden.

Wat gepast is op de ene plaats, hoeft niet gepast te zijn op een andere plaats. De sleutel hierbij is de wensen van de ander te respecteren.

Je verleden los laten
Doordat je tijdens je kindertijd niet vaak bent aangeraakt is het misschien vreemd om dit wel te gaan doen. Het gaat voor voor je gevoel tegen je natuur in. Wees je er dan van bewust dat het wel de behoefte is van de ander dat je dit doet. Plaats zijn behoefte voor jouw gevoel.

Is jouw liefdestaal 
‘Lichamelijke aanraking’?

Onze missie

Mensen helpen om sterke relaties te bouwen

“Het toepassen van de liefdestalen is een praktische manier om je relaties fris en fruitig te houden”

Jonathan Bakker – Oprichter liefdestalen.nl