Liefdestaal:
positieve woorden

Een manier om liefde te uiten is het gebruik van positieve woorden. Positieve woorden zijn verbale complimenten, bemoedigingen, vriendelijke en nederige woorden. Door het uitspreken van positieve woorden, geef je een blijk van waardering. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, iedereen kan het!

Verbale complimenten

Gebruik eenvoudige, duidelijke taal wanneer je een compliment geeft.

Bijvoorbeeld: 

  • ‘Die jurk staat je goed!’
  • ‘Het eten is heerlijk. Je kunt echt goed koken!’
  • ‘Dankjewel dat je vandaag de kinderen van school hebt gehaald.’
  • ‘Ik vind het fijn dat je de was hebt opgeruimd.’
  • ‘Ik waardeer dat je vandaag voor me opkwam.’ 

Iemand met de liefdestaal positieve woorden wordt gemotiveerd door complimenten. Wanneer deze persoon positieve woorden ontvangt, is hij/zij veel eerder geneigd om ook liefde richting jou te uiten.

Vriendelijke woorden

Liefde is in de kern vriendelijk. Maar we kunnen woorden op twee manieren uitspreken: vriendelijk of geïrriteerd. Door de toon waarop gesproken wordt, kan een zin een andere betekenis krijgen.  Let daarom goed op hoe je iets zegt. Als we liefde willen communiceren moeten we vriendelijke woorden gebruiken. 

Toch zeggen we soms iets, maar zegt de toon van onze stem iets anders. Onze communicatie is dubbelzinnig. Mensen interpreteren de boodschap meestal aan de hand van de toon van je stem. De woorden zijn minder belangrijk. 

Je kunt iets heel liefs zeggen, maar op nare ondertoon. Je partner zal dit dan interpreteren als een aanval. Communiceer je boosheid, verdriet of pijn op een lieve toon? Dan zullen de mensen om je heen dit interpreteren als een uiting van liefde. Let dus op hóe je spreekt!

 

Bemoedigingen

Bemoedigen betekent letterlijk: moed doen ontstaan. Iedereen heeft bepaalde situaties waarin hij/zij zich minder op het gemak of zelfs onveilig voelt. Het ontbreekt ons aan moed en hierdoor durven we bepaalde dingen niet te doen. We worden verhinderd door onze eigen angsten.

Juist in onveilige situaties kun je als partner je vriend(in) geruststellen door bemoedigende, positieve woorden te spreken. 

Misschien durft je partner bepaalde kansen niet te grijpen, bang voor wat komen gaat. Jouw bemoediging kan ervoor zorgen dat je partner toch de stap zet en nieuwe wegen bewandelt.

  • Spoor je partner aan die ene cursus te volgen.
  • Bemoedig je partner het gesprek aan te gaan met de werkgever.
  • Stimuleer je partner in het oppakken van een hobby. 

Dit betekent natuurlijk niet dat je je partner mag aanmoedigen om iets te doen wat jij wilt dat je partner doet. Bemoedig je partner om een bepaalde interesse die hij/zij al heeft te ontwikkelen. Haak daarom in op een uiting die je partner doet of heeft gedaan.

Gebruik nederige woorden

In een relatie bestaat geen hiërarchie. Je eist geen dingen van elkaar, je bent gelijken van elkaar. In een gelukkige relatie weet je wat de wensen van de ander zijn. Je kent elkaar door en door.

Hoe we deze wensen uiten, is belangrijk. Laat het niet als een eis klinken, want dit is schadelijk voor jullie intimiteit. Benoem je wens of verlangen als een verzoek. Zo geef je geen bevelen, maar aanwijzingen. 

Een paar voorbeelden:

  • ‘Die nasi die jij maakt, die is zo lekker! Kunnen we dat vanavond eten?’ 
  • ‘Hoe heb je die taart gebakken? Hij is verrukkelijk! Zou je die weer willen maken, dan kan ik trakteren op mijn werk.’ 

Op deze manier geef je je partner aanwijzingen hoe je hem/haar lief kunt hebben. Als je iets verlangt van je partner, bevestig je de waarden en mogelijkheden van je partner. Je toont dat je partner iets waardevols voor jou kan doen. 

Liefde is altijd een keuze. Je partner kan dus zelf beslissen of hij wel of geen gehoor geeft aan jouw wens.

Is jouw liefdestaal
‘Positieve woorden’?

Doe de liefdestalen training!

Het kennen van je liefdestaal is krachtig, het spreken van de liefdestalen is nog krachtiger. Wereldwijd hebben duizenden mensen de liefdestalen in de praktijk gebracht. Met als gevolg dat ze zich gelukkiger voelde in hun relatie.

Met onze liefdestalen training leer je om op een praktische manier de liefdestalen te gaan spreken. Simpel en krachtig een betere relatie.

Onze missie

Mensen helpen om sterke relaties te bouwen

“Het toepassen van de liefdestalen is een praktische manier om je relaties fris en fruitig te houden”

Jonathan Bakker – Oprichter liefdestalen.nl