Liefdestaal: dienstbaarheid

Eten koken, de tafel dekken en het gras maaien. Als je dit graag voor je partner doet, heb je hoogstwaarschijnlijk de liefdestaal ‘Dienstbaarheid’.

Om te dienen, heb je planning, denkwerk, tijd, inspanning en energie nodig. Jij vindt dit niet erg, want dienen is jouw manier om je liefde te uiten aan je partner.

Dienstbaar,
ook tijdens je huwelijk

We zien vaak dat partners in hun verkeringstijd veel voor elkaar doen. Koken, klussen, opruimen.. maar nu jullie zijn getrouwd of samen wonen lijkt de dienstbaarheid ineens ver te zoeken. Hoe komt dit? 

Je vriend deed dingen voor jou en met jou, omdat dit voor hem de manier is waarop iemand zijn liefde toont. Sinds jullie getrouwd zijn of samen wonen, verwacht hij waarschijnlijk dat jij bepaalde dingen doet om je liefde te uiten. 

Partners nemen hun opvoeding mee in hun relatie. Als je moeder vroeger altijd kookte, schoonmaakte en stofzuigde en je vader werkte, is de kans groot dat dit rollenpatroon ook in jullie huwelijk is terug te vinden. Hoe ouderwets ook, waarschijnlijk verwacht je mannelijke partner dat jij als vrouw je nu dienstbaar opstelt. 

Als jullie beiden geen liefde tonen door iets voor elkaar te doen, is het niet verrassend dat jullie ongelukkig zijn. Tijd voor verandering!

Dienstbaarheid uit liefde

Soms is dienstbaarheid geen uiting van liefde. Dienstbaarheid gaat ook over iets willen betekenen voor iets dat buiten jezelf ligt. Het gaat niet om eigenbelang of het verrijken van jezelf.

Je partner laten dienen door hem/haar een schuldgevoel aan te praten, is geen liefdestaal, net zo min als het dwingen van je partner. Wees er zelf ook alert op dat je grenzen stelt. Laat jezelf niet als knechtje behandelen. 

Verval niet in stereotypen

Grote kans dat jouw partner anders aankijkt tegen rolpatronen dan jij. Wees je bewust van de aanwezige taken en hoe jullie deze verdelen. Verval niet in stereotype rolpatronen, gewoon, omdat het zo ‘hoort’.

Bespreek met elkaar wat voor jullie een goede verdeling is. Het aanleren en vervolgens spreken van de liefdestaal van je partner leidt tot een gelukkigere relatie.

Tips om een ‘diener’ te worden

1. Maak een to-do-lijstje
Ben je van jezelf niet zo dienstbaar, maar is je partner dat wel? Ga dan eens rustig zitten en schrijf (zonder het aan je partner te vragen) drie of vier dingen op waarvan je denkt dat je partner het fijn zou vinden als je dat voor hem/haar zou doen.

2. Bespreek je lijstje
Vraag je partner wat hij/zij zou willen dat jij doet. Vul je to-do-lijstje aan op basis van wat je partner noemt. Bespreek ook met je partner wat haalbaar is en wat niet. Wees realistisch!

3. Ga dienen
Ga op basis van het lijstje de dingen doen. Doe dit uit liefde.

4. Geef niet op!
Heb je in het verleden (misschien onbewust) vaak dingen voor je partner gedaan en voelde het alsof er geen einde aan kwam? Of voel je je gebruikt? Weet dat het doen van dingen voor je partner een investering is in je relatie. Geef niet op!

Probeer deze tips 2 maanden lang en kijk dan wat het resultaat is!

Is jouw liefdestaal ‘Dienstbaarheid’?

Doe de liefdestalen training!

Het kennen van je liefdestaal is krachtig, het spreken van de liefdestalen is nog krachtiger. Wereldwijd hebben duizenden mensen de liefdestalen in de praktijk gebracht. Met als gevolg dat ze zich gelukkiger voelde in hun relatie.

Met onze liefdestalen training leer je om op een praktische manier de liefdestalen te gaan spreken. Simpel en krachtig een betere relatie.

Onze missie

Mensen helpen om sterke relaties te bouwen

“Het toepassen van de liefdestalen is een praktische manier om je relaties fris en fruitig te houden”

Jonathan Bakker – Oprichter liefdestalen.nl