Liefdestaal: dienstbaarheid

Boodschappen doen voor een ander, de vuilnisbak buiten zetten voor je buurman en het gras maaien voor je ouders. Als je dit graag voor de mensen om je heen doet, heb je hoogstwaarschijnlijk de liefdestaal ‘Dienstbaarheid’.

Om te dienen, heb je planning, denkwerk, tijd, inspanning en energie nodig. Jij vindt dit niet erg, want dienen is jouw manier om je liefde te uiten aan de mensen om je heen.

Dienstbaarheid uit liefde

Soms is dienstbaarheid geen uiting van liefde. Dienstbaarheid gaat ook over iets willen betekenen voor iets dat buiten jezelf ligt. Het gaat niet om eigenbelang of het verrijken van jezelf.

Je beste vriend jou laten dienen door hem/haar een schuldgevoel aan te praten, is geen liefdestaal. Wees er zelf ook alert op dat je grenzen stelt. Laat jezelf niet als knechtje behandelen. 

Verval niet in stereotypen

Grote kans dat jouw partner anders aankijkt tegen rolpatronen dan jij. Wees je bewust van de aanwezige taken en hoe jullie deze verdelen. Verval niet in stereotype rolpatronen, gewoon, omdat het zo ‘hoort’.

Bespreek met elkaar wat voor jullie een goede verdeling is. Het aanleren en vervolgens spreken van de liefdestaal van je partner leidt tot een gelukkigere relatie.

Tips om een ‘diener’ te worden

1. Maak een to-do-lijstje
Ben je van jezelf niet zo dienstbaar, maar is bijvoorbeeld je broer/zus dat wel? Ga dan eens rustig zitten en schrijf (zonder het te vragen) drie of vier dingen op waarvan je denkt dat je broer/zus het fijn zou vinden als je dat voor hem/haar zou doen.

2. Bespreek je lijstje
Vraag je beste vriend wat hij/zij zou willen dat jij doet. Vul je to-do-lijstje aan op basis van wat hij noemt. Wees realistisch!

3. Ga dienen
Ga op basis van het lijstje de dingen doen. Doe dit uit liefde.

4. Geef niet op!
Heb je in het verleden (misschien onbewust) vaak dingen gedaan en voelde het alsof er geen einde aan kwam? Of voel je je gebruikt? Weet dat het doen van dingen een investering is in jullie relatie. Geef niet op!

Probeer deze tips 2 maanden lang en kijk dan wat het resultaat is!

Is jouw liefdestaal ‘Dienstbaarheid’?

Onze missie

Mensen helpen om sterke relaties te bouwen

“Het toepassen van de liefdestalen is een praktische manier om je relaties fris en fruitig te houden”

Jonathan Bakker – Oprichter liefdestalen.nl