Liefdestaal:
positieve woorden

Een manier om liefde naar andere mensen om je heen te uiten is het gebruik van positieve woorden. Positieve woorden zijn verbale complimenten, bemoedigingen, vriendelijke en nederige woorden. Door het uitspreken van positieve woorden, geef je een blijk van waardering. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, iedereen kan het!

Verbale complimenten

Gebruik eenvoudige, duidelijke taal wanneer je een compliment geeft.

Bijvoorbeeld: 

  • ‘Fijn dat je vanavond met me uit wilde gaan. Ik vond het leuk om samen iets te doen.’
  • ‘Het eten is heerlijk. Je kunt echt goed koken!’
  • ‘Je hebt altijd zo’n positieve instelling. Dat waardeer ik erg in je.’
  • ‘Dank je wel dat je dat telefoontje voor me hebt aangenomen. Ik had er geen tijd voor en je hebt het prima afgehandeld.’
  • ‘Ik waardeer dat je vandaag voor me opkwam.’ 

Iemand met de liefdestaal positieve woorden wordt gemotiveerd door complimenten. Wanneer deze persoon positieve woorden ontvangt, is hij/zij veel eerder geneigd om ook liefde richting jou te uiten.

Vriendelijke woorden

Liefde is in de kern vriendelijk. Maar we kunnen woorden op twee manieren uitspreken: vriendelijk of geïrriteerd. Door de toon waarop gesproken wordt, kan een zin een andere betekenis krijgen.  Let daarom goed op hoe je iets zegt. Als we liefde willen communiceren moeten we vriendelijke woorden gebruiken. 

Toch zeggen we soms iets, maar zegt de toon van onze stem iets anders. Onze communicatie is dubbelzinnig. Mensen interpreteren de boodschap meestal aan de hand van de toon van je stem. De woorden zijn minder belangrijk. 

Je kunt iets heel liefs zeggen, maar op nare ondertoon. De mensen om je heen zullen dit dan interpreteren als een aanval. Communiceer je boosheid, verdriet of pijn op een lieve toon? Dan zullen de mensen om je heen dit interpreteren als een uiting van liefde. Let dus op hóe je spreekt!

 

Bemoedigingen

Bemoedigen betekent letterlijk: moed doen ontstaan. Iedereen heeft bepaalde situaties waarin hij/zij zich minder op het gemak of zelfs onveilig voelt. Het ontbreekt ons aan moed en hierdoor durven we bepaalde dingen niet te doen. We worden verhinderd door onze eigen angsten.

Juist in onveilige situaties kun je iemand geruststellen door bemoedigende, positieve woorden te spreken. 

Misschien durven de mensen om je heen bepaalde kansen niet te grijpen, bang voor wat komen gaat. Jouw bemoediging kan ervoor zorgen dat je diegene toch de stap zet en nieuwe wegen bewandelt.

  • Spoor je vriend/vriendin aan die cursus waar ze het al een aantal over heeft gehad te volgen.
  • Bemoedig je buurman om het gesprek aan te gaan met zijn werkgever als je merk dat hij vaak klaagt over zijn baan.
  • Stimuleer je sportmaatje in het oppakken van een hobby. 

 

Liefde eist niet

Liefde eist geen dingen, anders zou het manipulatie zijn. In een gezonde  relatie laat je elkaar vrij en manipuleer je niet. Veel mensen krijgen een raar gevoel in hun buik als ze gemanipuleerd worden. Wees alert als je dit gevoel hebt.

Hoe we deze wensen uiten is ook belangrijk. Laat het niet als een eis klinken, want dit is schadelijk voor jullie de relatie met de ander. Benoem je wens of verlangen als een verzoek. Zo geef je geen bevelen, maar aanwijzingen. 

Een paar voorbeelden:

  • ‘Die nasi die jij maakt, die is zo lekker! Kunnen we dat vanavond eten?’ 
  • ‘Hoe heb je die taart gebakken? Hij is verrukkelijk! Zou je die weer willen maken, dan kan ik trakteren op mijn werk.’ 

Op deze manier geef je de geliefden om je heen aanwijzingen hoe je hem/haar lief kunt hebben. Als je iets verlangt, bevestig je de waarden en mogelijkheden. Je toont dat je vriend/vriendin iets waardevols voor jou kan doen. 

Liefde is altijd een keuze. De mensen om je heen kunnen zelf altijd beslissen of ze wel of geen gehoor geven aan jouw wens.

Is jouw liefdestaal
‘Positieve woorden’?

Onze missie

Mensen helpen om sterke relaties te bouwen

“Het toepassen van de liefdestalen is een praktische manier om je relaties fris en fruitig te houden”

Jonathan Bakker – Oprichter liefdestalen.nl