Liefdestaal: cadeaus

Cadeaus geven is leuk, maar cadeaus krijgen is misschien nog wel leuker! Veel mensen houden van cadeautjes krijgen, maar sommige mensen zijn er extra gevoelig voor. Deze mensen hebben de liefdestaal ‘Cadeaus’.

‘Cadeaus’ als liefdestaal

Een cadeau is iets dat je in je hand kunt houden en waarvan je kunt zeggen: ‘Kijk, hij heeft aan mij gedacht’, of ‘Ze was mij niet vergeten’. Cadeaus kunnen worden gekocht, gemaakt of gevonden. Cadeaus hoeven dus niet duur te zijn. Het gaat om de intentie waarmee je een cadeau geeft!

Het geven van een cadeau is een uiting van liefde. Het is een symbool met emotionele waarde. Net als het moment waarop tijdens een huwelijk de ringen om elkaars vinger worden geschoven en de trouwambtenaar zegt: 

‘Neem deze ring als teken van mijn liefde, vriendschap en trouw.’  

Een trouwring toont de liefde voor elkaar aan de buitenwereld, maar is tegelijkertijd ook een teken van jullie innerlijke band. Een ring heeft geen begin en geen einde. Het is een teken van jullie oneindige liefde voor elkaar.

Niet iedereen vindt zichtbare tekenen van liefde even belangrijk. Mensen doen hun trouwring af of hechten weinig waarde aan het ontvangen van cadeaus. Het is een aanwijzing dat mensen verschillende liefdestalen hebben. Dat is niet erg, maar het is wel belangrijk dat jullie elkaar liefdestaal begrijpen en spreken.

Aan de slag! 

Ben je zelf niet zo’n cadeautjes-gever, maar is dit wel de liefdestaal van iemand om je heen? Dan willen we je uitdagen met deze vijf stappen!

1. Maak een lijstje van cadeaus
Ga eens rustig zitten en denk aan alle cadeaus die je beste vriend/vriendin of familielid in het verleden heeft gekregen en schrijf ze op. Schrijf ook de reactie op (als je die nog weet). Heeft diegenen het er nog wel eens over?

2. Vraag rond
Vraag na bij je familieleden en vrienden wat ze je vriend/vriendin gegeven hebben en of ze nog kunnen herinneren wat diegene zijn/haar reactie was. Je krijgt nu een goed overzicht van de favoriete cadeaus.

3. Krijg nieuwe ideeën
Op basis van het lijstje kun je hoogstwaarschijnlijk beredeneren met wat voor soort cadeau je vriend/vriendin of familielid het meest plezier doet. Schrijf de cadeautjes op die je wil geven.

4. Geef het cadeau
Geef op basis van het lijstje 1 keer per week een cadeautje. Maak of koop het cadeau en geef dit op een onverwacht moment. Vergeet niet een persoonlijk tintje aan je cadeautje mee te geven!

5. Geef niet op!
Het kan best een aanslag zijn op je portemonnee om wekelijks een cadeautje te geven. Misschien vind je het zonde van het geld. Een bos bloemen gooi je na een week weg, wat heeft het voor zin? Weet dan dat het geven van cadeautjes een investering is in je relatie. Wees creatief, je kunt ook zelf cadeautjes maken!

Houd het 2 maanden vol en kijk dan wat het resultaat is!

Reacties

Heeft iemand in jouw omgeving de liefdestaal ‘Cadeaus’? Dan zal hij/zij jouw acties waarderen. Lees deze enthousiaste reacties:

‘Toen ik het even zwaar had kreeg ik een persoonlijk kaartje. Zo lief!’

‘Ik kreeg laatst van een goede vriend een mooie souvernir die hij had meegenomen uit Australië. Die heeft een mooie plek in mijn huis gekregen.’

‘Mijn collega geeft mij regelmatig een speciaal Belgisch biertje. Ik hou van bier en geniet dan ook extra als ik deze opdrink.’

Tip! Wanneer iemand kritisch is over je cadeaus, dan is het waarschijnlijk niet zijn/haar liefdestaal. Stop dan en zoek uit wat zijn/haar liefdestaal wél is.

Geef jezelf

Jezelf geven is misschien wel het meeste kostbare cadeau voor iemand met deze liefdestaal. Jouw aanwezigheid wanneer je beste vriend/vriendin jouw nodig heeft is onbetaalbaar.

Soms moet je je eigen liefdestaal opzij zetten en luisteren naar de liefdestaal van de ander. Je zult merken dat diegene gelukkiger wordt en jullie relatie verbetert!

Is jouw liefdestaal ‘Cadeaus’?

Onze missie

Mensen helpen om sterke relaties te bouwen

“Het toepassen van de liefdestalen is een praktische manier om je relaties fris en fruitig te houden”

Jonathan Bakker – Oprichter liefdestalen.nl