POV: positieve woorden zijn überkrachtig 

”Volgens mij wil iedere man van zijn vader horen dat hij trots op hem is. Ik heb dat nooit gehoord of gevoelt van mijn vader. Eerlijk gezegd heb ik mijn vader nooit de woorden ‘Ik houd van je’ horen zeggen”*. Brian groeide op in een negatieve taalomgeving. In dit artikel lees je meer over de wetenschap achter positieve woorden en helpen we je  

Brians relaties duurden nooit langer dan een paar maanden. Doordat hij opgroeide in een omgeving waar hij veel kritische en ontmoedigende woorden hoorde, was het voor hem ook moeilijk om positieve woorden te spreken. Het waren dan ook de complimentjes en bemoedigen die zijn ex-vriendinnen misten. 

”Groeide ik op in een overwegend positieve of negatieve taalomgeving?”

Positieve of negatieve taalomgeving
Brian is niet de enige die opgroeide in een omgeving waar hij veel kritische en ontmoedigende woorden hoorde. Grote kans dat jij je herkent in zijn verhaal óf er vrienden of familie in terugziet. Stel jezelf eens de vraag: ”Groeide ik op in een overwegend positieve of negatieve taalomgeving?” Vervolgens is het goed te bedenken hoe dit jou, tot op deze dag, beïnvloed. Het kan je helpen om je woorden eventueel bij te stellen. 

Verbanden in ons brein
Allereerst wat over de wetenschap achter positieve woorden. De woorden die we lezen, zelf uitspreken of van anderen horen, kunnen invloed hebben op ons humeur, gedrag en zelfs op onze gezondheid. Dit komt doordat ons brein altijd op zoek is naar de betekenis en verbanden in informatie. Wanneer we woorden lezen, horen of zeggen, worden de delen van ons brein die verbonden zijn aan emoties en herinneringen, geactiveerd.  

Door het spreken van positieve woorden, activeer je de neurale circuits in je brein. Deze circuits bevorderen (zelf)vertrouwen en motivatie. Psycholoog Adam Galinsky toonde aan dat het gebruik van krachtige taal leidt tot de verhoging van zelfvertrouwen én meer assertiviteit. 

Twee potten rijst, dezelfde omstandigheden, maar de een krijgt dagelijks positieve woorden te horen en de ander negatieve. Hoe loopt dat af?

Rijst- en water experiment
Misschien heb je weleens gehoord van het rijst- of het waterexperiment. De Japanse onderzoeker en schrijver Dr. Masaru Emoto toonde aan dat water, en daarmee ook ons lichaam die voor gemiddeld 70% uit water bestaat, reageert op woorden en emoties. Zo stelde hij water bloot aan positieve woorden en ontdekte dat de watermoleculen prachtige en symmetrische kristallen vormden. Maar als hij ze blootstelde aan negatieve woorden, vormden ze onregelmatige en ongeordende kristallen. De kracht van woorden heeft dus niet alleen impact op jezelf en je mentale toestand. We mogen er, op basis van dit onderzoek vanuit gaan, dat onze woorden ook fysieke impact hebben op de wereld om ons heen.
 

Dr. Emoto deed hetzelfde met rijst in potten water, ook wel het ‘rijstexperiment’ genoemd.
Hier kun je zo’n experiment, dat nog vaak herhaald is, bekijken. 

Depressie en woordkeuzes
Dit principe werkt ook door in onderzoek naar de psychologie van de mens. Uit een nieuw gepubliceerd onderzoek van Clinical Psychological Science blijkt dat een bepaalde woordklasse kan helpen depressie vast te stellen. En ja, mensen met depressie verwijzen in hun woorden veel vaker naar negatieve emoties. Maar daarnaast gebruiken ze mensen die lijden aan een depressie ook meer persoonlijke voornaamwoorden, zoals ‘mij, mezelf en ik’.  

Jouw woorden
Dat woorden krachtig zijn, was al bekend voordat deze onderzoeken werden gedaan. Zo vind je in het Bijbelboek Spreuken de tekst Woorden hebben macht over leven en dood, wie zijn tong koestert, plukt daarvan de vruchten”. Maar hoe zit het eigenlijk met jouw woorden? Spreek jij vooral positieve, of gaan er meer woorden met een negatieve bijklank over jouw lippen?  

Vier stappen
Een manier om daarachter te komen is door, net als Brian, een logboek bij te houden. Opschrijven dus! Gary Chapman, de therapeut die Brian hielp (en de man achter de vijf talen van de liefde) gaf hiervoor de volgende stappen:

1. Start waar je bent
Dus: een statuscheck. Waar sta je nu, wat is de huidige situatie?
2. Wees actief, niet passief
De keuze om lief te hebben is de keuze om initiatief te nemen. Een houding om aan de slag te gaan met stap 1 is dus een must. Anders gaat er niets veranderen.
3. Kies een strategie om lief te hebben of liefde te uiten
Voorbeeld: je ouders zeggen nooit dat ze van je houden. Eindig ieder telefoongesprek met ”Ik houd van je, pa/ma”. Want, zoals Gary het zo mooi zegt: ”Love stimulates love”.
4. Maak een lijst met positieve zinnen en complimenten én zet een doel
Voorbeeld: voor je collega’s, in datingsituaties, bij je vrienden. Zet vervolgens een doel voor hoe vaak je zo’n positieve zin gaat gebruiken. Eén keer per week is een goede start!

Positieve woordenschat
Hoe zit het eigenlijk met je positieve woordenschat? Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor hoe je je kind opbouwt met je woorden? Hier vind je 50 waardevolle opstekers voor je kind. Of, wat algemener, het positieve woorden alfabet. Alleen het hardop voorlezen heeft al een positief effect 😉

* Dit fragment komt uit het boek vijf talen van de liefde voor singles

Weet jij je liefdestaal?