Hoe de liefdestalen diepgang geven aan het datingverhaal

Dat je je als single soms behoorlijk onbegrepen kunt voelen, weet Irmgard (49) als geen ander. Enkele jaren geleden kwam ze dan eindelijk de liefde van haar leven tegen, trouwde ze en samen kregen ze een zoontje. De jaren als single hebben haar gemaakt tot wie ze is. . 

”Als vrienden van mij een relatie kregen, waren ze veel minder beschikbaar voor mij. Vaak wilden ze enkel nog met andere stellen afspreken. Ik snapte dan nooit: je kunt me toch ook met z’n tweeën uitnodigen? Ik ging me daar door de jaren heen aan ergeren. Soms deed het ook wel een beetje pijn”. 

‘Na een paar dates gaat het altijd mis. Wat moet ik hiermee?’

Pilletje lost niet op
Mede vanwege haar eigen ervaringen als single, besloot Irmgard om singlecoach te worden. ”Als single had ik er echt behoefte aan gehad om iemand naast me te hebben. Iemand die meedenkt en andere perspectieven aanreikt”. In Irmgards functie als Welzijnscoach op een huisartsenpraktijk viel het haar op dat de hulpvragen vaak in eerste instantie niet medisch zijn. Irmgard: ”De vragen gaan vaak over rouwverwerking, onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden eenzaamheid of vastlopen op bepaalde gebieden. Een pilletje lost dat meestal niet op. Maar ondersteunende gesprekken kunnen voorkomen dat je verder vastloopt”. 

Ander perspectief
Maar waarom wandelcoach en niet gewoon mensen helpen vanachter het bureau? Irmgard licht toe: ”Je hersenen maken tijdens het wandelen andere verbindingen. En die helpen om je leven en je worstelingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Daarnaast gebruik ik de natuurelementen tijdens het wandelen. Mijn ervaring is dat dit het gesprek enorm verdiept.” 

Altijd mis
”Soms komen singles met hele specifieke vragen bij mij”, vertelt Irmgard. ”Zoals: Ik ren iedere keer weg als iemand dichtbij komt. Na een paar dates gaat het altijd mis. Wat moet ik hiermee? Samen gaan we op zoek naar antwoorden. Tijdens een wandelcoachsessie gebruik ik de natuur om met de coachvraag aan de slag te gaan. Door bijvoorbeeld een ‘actieve natuur associatie’ als wandelcoachoefening in te zetten: Boom van Compassie. De coachee leert naar zichzelf kijken met bemoedigende woorden en vergroot zo de zelfcompassie.” 

De liefdestalen
Een van de methodes die Irmgard in haar coaching gebruikt, zijn de liefdestalen. Irmgard: ”Ook bij zulke vragen, als dates die op niets uitlopen, geven de liefdestalen inzicht. In jezelf en in de ander. De uitslag is niet het enige interessante. Het proces is dat ook. Dus vraag ik, na het invullen, dingen als: hoe was het voor je om de test in te vullen? Kwamen er verrassende dingen uit? Welke liefdestalen kosten je meer moeite om te spreken? Hoe kan het er voor jou uitzien om die liefdestalen wel te spreken? Het is een goede voorbereiding op je toekomstige partner, die waarschijnlijk een andere liefdestaal heeft dan jij”. 

 Serieuze nood
”Persoonlijk vind ik dat de liefdestalen mooie en concrete diepgang geven aan het datingverhaal”, vertelt Irmgard. ”In de liefde en dus ook in daten gaat het niet alleen maar om jezelf. Of om de beste versie van jezelf te worden. Het gaat juist om de ander zien en die ander liefhebben. Zoveel stellen redden het tegenwoordig niet. De wereld om ons heen trekt en duwt, relaties gaan kapot en gezinnen en kinderen raken verscheurd. Dat is een serieuze nood. In mijn ogen zijn de liefdestalen een antwoord op die nood. Althans, dat kunnen ze zijn. Als we ze leren spreken”. 

Meer informatie over het werk van Irmgard vind je op www.byirmgard.nl/ 

Weet jij je liefdestaal?