Hoe ontdek je jouw kinds liefdestaal? 

Ze startte, naast de opvoeding van haar vier kinderen, een eigen bedrijfje als gezins- en opvoedcoach. Linda de Groot heeft een hart voor gezinnen en helpt ouders weer vertrouwen te krijgen in het opvoeden. De liefdestalen zijn vaste prik tijdens de coaching sessies. ”Een lege liefdestank is 9 van de 10 keer de oorzaak van negatief gedrag bij je kind”. 

Als moeder van vier ontdekte ze dat veel ouders onzeker zijn over hun opvoeding. ”Door social media is het heel verleidelijk om te kijken en jezelf te vergelijken. Online ziet het er allemaal zo mooi uit. Maar door je te vergelijken, word je ook makkelijker onzeker”.  

Visie vormen
Een van Linda’s doelen als coach is om ouders te helpen een visie te vormen op hun ouderschap. ”Als je weet wat je doet en waarom je dat doet, dan maakt het niet zoveel uit dat je vriendin of de buurvrouw iets anders doet. Het geeft vertrouwen om eigen, bewuste keuzes te maken”. 

Wie ben ik als ouder
Ze vervolgt: ”Ik geloof dat ouders de sleutel zijn tot het gedrag van de kinderen. Samen met de ouder(s) ga ik eerst terug naar hun eigen opvoeding. Wie ben jij als ouder en hoe ben je zelf opgevoed? Daar komen vaak onze hedendaagse keuzes als ouders vandaan. We kopiëren wat we kennen en oude patronen, die je liever niet had herhaald, herhalen zich toch. Weten waar iets vandaan komt, is heel belangrijk. Daarna is het tijd om aan de bak te gaan. Om nieuwe patronen aan te leren. Als coach ben ik een stok achter de deur. Ik bemoedig ouders en help hen niet op te geven als het even moeilijk is. Echte verandering kost tijd”. 

”Zeg eens een week overal ‘ja’ op” 

Liefdestalen bij kinderen
De liefdestalen zijn een vast onderdeel van Linda’s coaching sessies. ”Een lege liefdestank is 9 van de 10 keer de oorzaak van negatief gedrag bij je kind. Als ouder heb je niet altijd door wat je kind nodig heeft. De liefdestalen helpen je om daar zicht op te krijgen. Daarom is het maken en bespreken van de liefdestalentest vast onderdeel van mijn hulp. Een tip: ontdek je kinds liefdestaal en maak bewust de keuze deze taal te (leren) spreken”, vertelt Linda. 

Een week uitproberen
Hoe doe je dat dan? Vraag je je je misschien af. Linda: ”In de praktijk vraag ik ouders iedere liefdestaal actief een week met hun kind(eren) te spreken. Bij de liefdestaal dienen kan dat zijn door overal ‘ja’ op te zeggen. Ook op dingen die je kind, volgens jou, prima zelf kan doen. Observeer eens wat dit met je kind doet. Keert ie van je af of fleurt ie helemaal op?” 

Een hele openbaring
Linda geeft aan dat ze het leuk vindt om de liefdestalen van haar eigen kinderen te ontdekken. ”Mijn dochter vindt lichamelijke aanraking heel belangrijk. Als we samen zijn, geef ik haar extra knuffels, masseer ik een beetje en ga ik lekker dichtbij zitten. Een van mijn andere kinderen wil het liefst alles samendoen. Een spelletje, filmpje kijken of gewoon erbij zitten als hij iets aan het doen is. Het kan al een hele openbaring zijn om de liefdestaal van je kind simpelweg te kennen.” 

”Het kan ook dat de ene ouder een bepaalde liefdestaal moeilijk spreekt. Je kunt je partner dan ook vragen of hij of zij deze liefdestaal meer wil oppakken. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen, dat is zo mooi aan de liefdestalen!” 

Volle liefdestank
Maar hoe zit dat nou met die lege liefdestank? Linda: ”Zonder benzine kan een auto niet rijden. Zonder liefde kan een mens niet leven. Het is niet nieuw dat een kind liefde nodig heeft, maar er bewust mee aan de bak gaan is wel nodig. Bewust lief hebben dus. Dat is wat de liefdestalen omhoog brengen”. 

Meer informatie over het werk van Linda vind je op www.christelijkopvoeden.nl 

Weet jij je liefdestaal?