Hoe vol zit jouw liefdestank? 

Een auto met een lege tank heeft brandstof nodig. Anders rijdt ie niet. Dat geldt niet alleen voor auto’s, maar ook voor mensen. Van klein tot groot: we werken allemaal het beste op een volle liefdestank. Vroeger was hier veel minder aandacht voor. Door John Bowly’s hechtingstheorie zijn we nu bewust van het belang van liefde ontvangen. Gary Chapman’s liefdestank helpt ons om dit in de praktijk te brengen.

In de jaren ’30 en 40′ van de vorige eeuw, stierven er massaal kinderen in Amerikaanse ziekenhuizen. Waarom? Het ontbrak hen aan aanraking en emotionele connectie. Het ontbrak hen aan LIEFDE. 

”We hebben anderen nodig om ons geliefd te voelen” 

Diepongelukkig
De standaardopvatting in die tijd was namelijk dat het knuffelen van kinderen hen maakte tot afhankelijke, onzelfstandige en incompetente volwassenen. Zelfs door hun eigen ouders en ja, zelfs wanneer de kinderen zich ziek of ongelukkig voelden. Tot ver in de jaren ’60 was het in Amerika en Engeland normaal dat ouders hun kinderen in het ziekenhuis maar één uur per week bezochten. 

Dat kunnen we ons nu (gelukkig) niet meer voorstellen. Het is tegenwoordig algemeen bekend dat kinderen aandacht en liefde nodig hebben. En dat het troosten van je kind hen juist helpt om op te groeien tot gezonde volwassenen. 

Hechtingstheorie
Een van de grote redenen dat deze zachtere en liefdevollere aanpak nu normaal is, is het onderzoek van John Bowly. Bowly is bekend van de zogeheten ‘hechtingstheorie’. Een theorie die tegenwoordig binnen de huidige psychologie veelal omarmd wordt. 

Na Bowly’s dood in 1990 werd deze theorie ook toegepast in onderzoeken bij volwassenen. Waar het credo vaak luidt dat je als volwassene vooral onafhankelijk moet zijn, zegt Bowly dat ‘effectieve afhankelijkheid’ heel belangrijk is. Kortom: we hebben anderen nodig om ons geliefd te voelen én emotionele steun te krijgen. Dát maakt dat je goed hecht én gelukkiger bent.  

”Vaak zijn niet luisteren en ‘stoute dingen doen’ een schreeuw om liefde en aandacht” 

 Schreeuw om liefde
Het verhaal van de Amerikaanse ziekenhuizen is natuurlijk een extreem voorbeeld. Toch kan dit in het klein ook gebeuren. Wist je bijvoorbeeld dat een lege liefdestank voor wangedrag bij je kinderen kan zorgen? Vaak zijn niet luisteren en ‘stoute dingen doen’ een schreeuw om liefde en aandacht. Dat kinderen zich misdragen, betekent niet dat jij een slechte ouder bent. Of dat je niet van je kinderen houdt. Het kan wel betekenen dat je hun liefdestaal nog niet (genoeg) spreekt. 

”Op een schaal van 0 tot 10: hoe vol is jouw liefdestank?” 

Volle liefdestank
Het principe van de liefdestank is niet alleen van toepassing op kinderen. Ieder mens heeft een liefdestank en ieder mens gedijt het beste bij een volle liefdestank. Dus, een hele relevante vraag is: op een schaal van 0 tot 10: hoe vol is jouw liefdestank? En weet jij wat je nodig hebt om een volle liefdestank te hebben én te houden?

Oefening met je partner
De liefdestank is een intentionele tool om elkaar lief te hebben op een manier die de ander ook ontvangt. Als je elkaars liefdestaal niet (genoeg) spreekt, kan dit ervoor zorgen dat jullie liefdestanks leeg raken.

In de animatie hieronder zie je zo’n liefdestank: een hartje die leeg en vol kan zijn en alles ertussenin.  Een leuke tool om te gebruiken om regelmatig even in te checken bij je partner. Hierbij ook wat vragen die je elkaar kunt stellen:

1. Hoe vol/leeg (0-10) is jouw liefdestank?
2. Waarom is jouw liefdestank zo vol of zo leeg?
3. Wat kan ik voor je doen om jouw liefdestank te vullen? 

Van 0 tot 10: hoe vol is jouw liefdestank vandaag?

 

Extra
Onderzoeker John Bowly maakte over het ziekenhuis verhaal een film met de naam ‘A two year old goes to hospital’. Hier vind je een fragment van deze film. 

 

‘‘Voor de liefde beklimmen we bergen, steken we zeeën over, doorkruisen we woestijnzand en doorstaan we onnoemelijke ontberingen. Zonder liefde worden bergen onbeklimbaar, zeeën onoverbrugbaar, woestijnen ondraaglijk en ontberingen ons lot in het leven.’’

– Gary Chapman, auteur ‘Vijf talen van de liefde’
 

Weet jij je liefdestaal?