Lichamelijke aanraking is de erkenning van je bestaan 

Een omhelzing die de laatste bleek, een liefdevolle handdruk na een diep gesprek, of een zoen waardoor de tijd even stilstond. Als je erover nadenkt is de kans groot dat je je verschillende aanrakingen herinnert. Aanrakingen die impact hebben gemaakt op je leven. Waarom maakt een aanraking zo’n indruk, waarom kun je niet zonder én wat is huidhonger eigenlijk? 

Wist je dat sportteams meer wedstrijden winnen, wanneer de teamleden elkaar veel aanraken? Het effect van een aanraking wordt door onderzoek geschat op tien keer (!) sterker dan dat van woorden. 
 
Het Nederlands Herseninstituut deed onderzoek naar het effect van lichamelijke aanraking op de fysieke en mentale gezondheid. Wat blijkt? Pijn, angst, depressie en stress kunnen er significant door verminderen!  

‘Aanraking is van jongs af aan een erkenning van je bestaan. Het bewijs dat je ertoe doet’ 

Babyaapjes 
Het begint al wanneer je geboren wordt. Vanuit een veilige, warme buik, kom je in een grote, koude wereld terecht. Best even schrikken voor zo’n kleintje. Vervolgens word je op de borst van je moeder gelegd. Die allereerste aanraking geeft een veilig gevoel.  

De huid is ons grootste orgaan. Het is het eerste zintuig dat we ontwikkelen, maar ook de laatste die we verliezen. ”Aanraking is van jongs af aan een erkenning van je bestaan. Het bewijs dat je ertoe doet”, aldus Esther Cohen. Ze is rouwbegeleider en schrijver van het boek ‘Huidhonger’. Cohen: ”Aanraking is net als zuurstof en voeding een primaire levensbehoefte. Er is ooit onderzoek gedaan naar babyaapjes die niet aangeraakt werden en alleen mechanisch voeding toegediend kregen. Zij werden ziek en stierven door het gebrek aan huid-op-huidcontact. Aanraking is echt van levensbelang”. 

”Het woord huidhonger komt dan ook onder andere uit de kraamzorg en beschrijft de klachten die baby’s ervaren door een tekort aan lichamelijk contact”, zo vertelt Cohen. 
 
Hormonen 
Maar hoe werkt dat eigenlijk? Huidcontact maakt dat het stresshormoon cortisol daalt en het ‘knuffelhormoon’ oxytocine stijgt. Door deze laatste voel je je ontspannen, veilig en vertrouwd en dalen angst en stress. Daarnaast zorgen de ‘gelukshormonen’ dopamine en endorfine voor een fijn gevoel. Kortom: aanraking maakt dat je beter kunt omgaan met stressvolle situaties, pijn beter kunt verdragen en je gelukkiger voelt. 

Je kunt best stellen dat lichamelijke aanraking ‘under attack’ is’ 

Ziekteverwekkers 
Naast de mentale gezondheid is lichamelijke aanraking ook goed voor je fysieke gesteldheid. Zo zorgt regelmatig fysiek contact ervoor dat je immuunsysteem versterkt wordt, je bloeddruk daalt, spijsvertering verbetert én eventuele pijn verlicht wordt. De productie van witte bloedcellen wordt gestimuleerd, waardoor ziekteverwekkers beter worden bestreden. 

Sneller ziek 
Het is wetenschappelijk bewezen dat een gebrek aan lichamelijke aanrakingen je weerstand aantast. Hierdoor word je sneller ziek. Ook is de kans dat je eenzaam, depressief of agressief wordt vele malen groter. Baby’s en kinderen kunnen door een gebrek aan aanrakingen een ontwikkelingsachterstand oplopen. 

Onder druk 
Toch zou je best kunnen stellen dat lichamelijke aanraking ‘under attack’ ligt. Allereerst omdat het aantal aanrakingen automatisch daalt naarmate men ouder wordt. Een andere reden is dat men in het Westen veel terughoudender is wat betreft lichamelijke aanrakingen dan in andere werelddelen. Ook kwamen lichamelijke aanrakingen verder onder druk te staan door de corona tijd. Bewegingen als ”Me Too” droegen bij aan meer argwaan en voorzichtigheid omtrent lichamelijke aanraking. Individualisering en digitalisering van onze samenleving deden de rest van het werk, met veel huidhongerige mensen tot gevolg. 
 
Een oplossing? 
Wat te doen als je lijdt aan huidhonger? Allereerst: wees er eerlijk over. Het is niets om je voor te schamen. Lichamelijke aanraking is een basisbehoefte van ieder mens. En, voor mensen met de liefdestaal lichamelijke aanraking, nóg belangrijker dan voor anderen. Vragen om een knuffel aan een geliefde voelt misschien gek, maar is meestal wel effectief. Op zoek naar een meer rigoureuze oplossing voor huidhonger?
Bezoek dan eens een Cuddle-party. Jep, gewoon even googlen naar de dichtstbijzijnde 😉. 

Weet jij je liefdestaal?